Warmtepompen

We leggen je kort wat meer uit over wat warmtepompen zijn, hoe efficiënt ze zijn, wat ze kosten en hoe je eventueel de kostprijs kan drukken via steunmaatregelen. We hebben in ons gamma warmtepompen beschikbaar van het type lucht/lucht (beter bekend als 'airconditioning') en het type lucht/water, samen met alle nodige toebehoren.

warmtepomp

Een warmtepomp behoort - samen met warmtenetten - tot de meest energie-efficiënte en toekomstgerichte verwarmingsoplossingen.
In een woning die nog niet goed geïsoleerd is, kan een hybride warmtepomp een tussenoplossing zijn.  Wat moet u weten?

Werking van een warmtepomp

 

Terwijl klassieke verwarmingssystemen volledig op fossiele brandstoffen of elektriciteit draaien, zal een warmtepomp maar deels beroep doen op elektriciteit. Want 60 tot 80% van de nodige energie haalt de warmtepomp uit de omgeving.

Eigenlijk heeft u al een kleine warmtepomp in huis: uw koelkast. Die haalt warmte uit een koude plaats (de koelkast) en geeft dit af aan een warme plaats (de achterkant van de koelkast). Een warmtepomp doet dat ook. Een warmtepomp heeft geen hitte nodig, het maakt gebruik van de aanwezige omgevingswarmte uit de bodem, het grondwater of de lucht. Een warmtepomp is namelijk uitgerust met een koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. Een pomp drukt het gas samen en zo stijgt de temperatuur. De warmte wordt aan het verwarmingssysteem afgegeven. De druk wordt verlaagd, het gas wordt terug vloeistof en de hele cyclus kan opnieuw beginnen.

Om het rendement van de warmtepomp hoog te houden, vereist de woning

 • een goede isolatie
 • verwarmingselementen die bij lage temperatuur veel warmte kunnen afgeven, zoals vloerverwarming, aangepaste radiatoren, ventiloconvectoren of muurverwarming.

 

Soorten warmtepompen

De meest toegepaste types warmtepompen in woningen zijn de

 • bodem-waterwarmtepomp, ook gekend als ‘geothermische’
 • lucht-luchtwarmtepomp
 • lucht-waterwarmtepomp.

Het eerste deel van de naam verwijst naar de warmtebron (bodem of lucht), het tweede deel naar hoe de warmte de woning opwarmt (via lucht of water). Voor meer details over de verschillende soorten warmtepompen, kan je hier terecht.

 

Efficiëntie van warmtepompen

 • Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de warmtebron en de gevraagde werkingstemperatuur, hoe efficiënter de warmtepomp. Een efficiënte warmtepomp heeft een lager energiegebruik en dus een grotere winst op de energiefactuur.

 

Type warmtepomp Temperatuur warmtebron (in °C) Seizoenschommelingen Energiewinst
Geothermisch 5 tot 7 m diep 10 tot 12 (bodem) blijft stabiel hoog en stabiel
Geothermisch 10 tot 14 (grondwater) blijft stabiel hoog en stabiel
Geothermisch 1m diep 4 tot 17 (bodem) ja veranderlijk
Lucht-lucht of lucht-water wisselend ja veranderlijk
 • Warmtepompen kunnen ook sanitair water verwarmen, maar met minder energiewinst.
 • ‘Coefficiënt of Performance’ of COP
  De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt via de ‘Coefficiënt of Performance’ of COP. Een COP van 3,5 betekent dat een warmtepomp met 1 kW elektriciteit 3,5 kW warmte kan produceren, of een rendement van 350% heeft. De COP wordt bepaald onder fabrieksomstandigheden.
 • De seasonal performance factor of SPF geeft de prestatie in reële omstandigheden weer, over de 4 seizoenen.

 

Kostprijs

 

De aankoopprijs varieert van gemiddeld 2.500 tot 25.000 euro
(incl. plaatsing en 6% btw) en hangt af van het type
.

 

Een lucht-luchtwarmtepomp is doorgaans het goedkoopst, een bodem-waterwarmtepomp het duurst. Daartegenover staat dat een bodem-waterwarmtepomp de laagste verbruikskosten zal hebben voor de warmte (en koude) die ze levert, dit type warmtepomp heeft als extra voordeel dat het passief kan koelen.

 

warmtepomp kosten

Subsidies

Mogelijks heb je recht op extra steun van de overheid.  Op volgende sites kan je meer te weten komen:

Over steunmaatregelen in Vlaanderen:

 • Mijn Verbouwpremie is variabel en hangt af van de aard van het gebouw en de aanvrager (als je aan de voorwaarden voldoet) - meer info op 
  Mijn VerbouwPremie voor warmtepomp
 • De VerbouwLening is een lening die renovaties kan financieren die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Een bedrag tot 60.000 € kan ontleend worden - meer info op 
  Mijn VerbouwLening
 • Met een digitale meter en een automatische slimme sturing kan je elektrische accumulatieverwarming, elektrische boiler, warmtepomp of warmtepompboiler optimaal ingeregeld worden en kan je aanzienlijk besparen op uw elektriciteitskosten. Wie investeert in een zo’n sturingsapparaat, kan hiervoor een premie krijgen via netbeheerder Fluvius - mer info op 
  Premie voor sturingsapparaat voor elektrische warmte in gebouwen