Warmtepompboilers

We leggen je kort wat meer uit over wat warmtepompboilers zijn, hoe efficiënt ze zijn, wat ze kosten en hoe je eventueel de kostprijs kan drukken via steunmaatregelen. 

warmtepompboiler douche

Werking van een warmtepompboiler

 

Terwijl klassieke waterverwarmingssystemen volledig op fossiele brandstoffen of elektriciteit draaien, zal een warmtepompboiler maar deels beroep doen op elektriciteit. Want ongeveer 70% van de nodige energie haalt de warmtepompboiler uit de omgevingslucht.

Een warmtepompboiler heeft geen hitte nodig. Het maakt gebruik van elektriciteit en de aanwezige omgevingswarmte in de binnenlucht, buitenlucht of afgevoerde ventilatielucht. De warmtepompboiler is namelijk uitgerust met een koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. Een compressor drukt het gas samen en zo stijgt de temperatuur. De warmte wordt aan het sanitair water in een voorraadvat afgegeven. Het gas wordt terug vloeistof, de druk wordt verlaagd en de hele cyclus kan opnieuw beginnen.

In het systeem is een elektrische naverwarming geïntegreerd om wanneer nodig nog meer water te verwarmen of om het water boven de 55°C te krijgen.

Omdat het wat plaats inneemt en wat geluid kan maken, wordt een warmtepompboiler vaak in de garage of kelder geplaatst.

 

Wil je graag een aantal warmtepompboilers bekijken en vergelijken, neem dan een kijkje in onze Shop.

Efficiëntie

In functie van

 • de luchttoevoer
  • Warmtepompboilers die afgevoerde ventilatielucht gebruiken, zijn het meest efficiënt omdat ventilatielucht meestal al een hoge temperatuur heeft. Dit zorgt voor een lager energiegebruik en dus een grotere winst op de energiefactuur.
  • Op basis van tests, geeft Test-Aankoop de voorkeur aan installaties die lucht van buiten aanvoeren en ook de gebruikte (koude) lucht naar buiten afvoeren. Dan is er geen nadelig effect op de ruimten in de woning (afkoeling of grote ventilatiestroom). Wel zal het rendement van die toestellen lichtjes dalen naarmate de buitentemperatuur lager ligt. Ze kunnen overigens een buitentemperatuur tot -5° C of lager aan zonder hun elektrische weerstand te moeten activeren.
 • de installatiegrootte
  Warmtepompboilers bestaan in verschillende maten, van XXS tot XXL. Kies in functie van uw sanitaire warmwatervraag, dat is doorgaans voordeliger in aankoop en energiegebruik. Voor een gezin van vier met een gemiddelde warmwatervraag volstaat meestal M. Wij raden meestal de toestellen aan met een inhoud van 200 tot 270 liter.
 • de temperatuur
  De warmtepomp kan zonder problemen het water in het voorraadvat opwarmen tot de voorziene 55°C. Wenst u meer warm water of een hogere watertemperatuur, dan moet de elektrische naverwarming bijspringen. Dat verhoogt het energiegebruik en verlaagt het rendement van het toestel.
  Overdag douchen is trouwens ook een goed idee: een hogere luchttemperatuur vergroot het rendement van de warmtepompboiler.
LG warmtepompboiler Therma V

Kostprijs

Een warmtepompboiler kost gemiddeld 3.500 euro (exclusief btw en plaatsingskosten). Omdat een warmtepompboiler veel minder energie vraagt dan een klassieke boiler is een warmtepompboiler een rendabele en toekomstgerichte investering.

Subsidies

Mogelijks heb je recht op extra steun van de overheid.  Op volgende sites kan je meer te weten komen:

Over steunmaatregelen in Vlaanderen:

 • Mijn Verbouwpremie bedraagt 450€ (die mogelijks kan verdubbeld worden tot 900€ als je aan de voorwaarden voldoet) - meer info op 
  Mijn VerbouwPremie voor warmtepompboiler
 • De VerbouwLening is een lening die renovaties kan financieren die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Een bedrag tot 60.000 € kan ontleend worden - meer info op 
  Mijn VerbouwLening
 • Met een digitale meter en een automatische slimme sturing kan je elektrische accumulatieverwarming, elektrische boiler, warmtepomp of warmtepompboiler optimaal ingeregeld worden en kan je aanzienlijk besparen op uw elektriciteitskosten. Wie investeert in een zo’n sturingsapparaat, kan hiervoor een premie krijgen via netbeheerder Fluvius - mer info op 
  Premie voor sturingsapparaat voor elektrische warmte in gebouwen
warmtepompboiler ondersteuning