Pelletkachels

Over pelletkachels zelf

Een pelletkachel is de ideale manier om relatief goedkoop en duurzaam te kunnen verwarmen,
als het kouder wordt. Pelletkachels zijn milieuvriendelijk door hun hoge efficiëntie, alsook gaan ze zuinig om met hun brandstof - pellets. De kachel wordt aangestoken met kleine stukjes geperst hout - let er wel op dat je kiest voor kwalitatieve pellets. Deze pellets giet je in een bak en worden vervolgens in de kachel aangevoerd. Daarna hoef je eigenlijk niks meer te doen. De kachel regelt zelf de aanvoer van verse lucht en pellets. Dit gebeurt meestal op basis van de instelbare kamertemperatuur. Voor een optimale werking, onderhoud je de kachel best wel zelf wekelijks.

Waarom een pelletkachel kopen?

Pelletkachels zijn twee keer zo efficiënt in het verwarmen van je huis dan houtkachels. Dit komt door de elektronische sturing, thermostaat en ventilator die ingebouwd zijn. Hierdoor kan je dus meer genieten van de geproduceerde warmte dan bij een houtkachel. Je ruimte efficiënt verwarmen kan heel snel en gemakkelijk!

Efficiëntie

 • Onze pelletkachels zetten 87% tot 98% van de brandstof om in warmte.
 • Houtkachels zetten maar 30% tot 70% om.

Onderhoud

 • Daarnaast hoeft een pelletkachel minder schoon gemaakt te worden, gemiddeld 1 keer per week in tegenstelling tot de houtkachels, die moeten vaak dagelijks schoongemaakt moeten worden.

Brandstof

 • Zakken pelletkorrels kunnen in verschillende groottes snel besteld worden. De brandstof moet binnen opgeslagen worden in verband met vochtigheid buiten.
  We raden steeds aan om Din+ gekeurde pellets te nemen, met keurmerk A1.

Ventilatie

 • De afvoer van de hoeveelheid rook is bij pelletkachels minimaal en wordt naar buiten uitgestoten door een ventilatiepijp. De afvoer van een pelletkachel is zeer belangrijk, laat je dus niks wijsmaken. Je dient een trekkende schouw/afvoer te hebben. Verderop leggen we je meer uit over hoe een ideaal rookkanaal eruit ziet. Dat is erg belangrijk in het geheel en je zal zien dat een kwalitatieve totaaloplossing - van kachel tot kap - makkelijk kan uitkomen op een totaalinvesteringsplaatje van 2x de prijs van de kachel. 

Vrijstaande pelletkachels nemen weinig ruimte in en moeten gemiddeld 2 tot 8 centimeter van de achtermuur af staan en 16 tot 18 cm van de zijmuur. Daarnaast moet de kachel minimaal 95 centimeter van meubels en gordijnen af staan.

Merkkeuze voor pelletkachels

Bij The Comfy Company kiezen we voor het Italiaanse merk FOCO van de AMG groep.

Dit merk biedt een brede waaier aan stijlen en opties, zowel qua design als qua functionaliteit. De kachels hebben onder meer een slimme afstandsbediening met scherm of een normale afstandsbediening en LCD-scherm. Ze kunnen optioneel allemaal uitgerust worden met wifi, zodat je zelfs volledig op afstand je kachel kan aansturen.

De meeste kachels hebben een motor voor ventilatie zodat de warmte zich makkelijk verspreidt door de ruimte, wanneer er kanalisatie is voorzien (meerdere ruimten verwarmen) is er daar ook telkens een aparte motor geïnstalleerd en er is een speciaal ventiel dat beschermt tegen explosiegevaar. Hoe meer vermogen en geavanceerd het model, hoe meer functies er beschikbaar zijn.

Het rendement van een pelletkachel

Bij pelletkachels is er veel minder brandstof nodig om hetzelfde effect van houtkachels te behalen, die daarvoor veel meer brandstof verbranden. Er zijn pelletkachels die een rendement behalen van meer dan 97%. Daarnaast is het een hele milieuvriendelijke manier van stoken. Er wordt veel minder fijnstof uitgestoten dan bij het verbranden van hout. Een pelletkachel is daarnaast ook een ideale vervanger voor gas, waar wij in de toekomst vanaf moeten stappen (uitfasering vanaf 2027).

pelletkachel design
lekker warm met pelletkachel

Rookkanalisatie - het belang van een goed ontwerp

goed ontwerp pelletkachel systeem en rookgassen
ontwerp systeem pelletkachel
uitrekenen ontwerp pelletkachel

ROOKGAS-AFVOER LENGTE

DE AFVOER IS PER VERZEKERING (HELAAS) VERSCHILLEND, NEEM HIERVOOR CONTACT OP MET UW VERZEKERAAR of MAKELAAR.

Wanneer een pelletkachel goed is aangesloten en er goede pellets gebruikt worden zal een brandende pelletkachel niet roken.
De benaming rookgas is dus eigenlijk niet echt accuraat. Alleen bij het starten kan een tijdje rook te zien zijn, dit duurt ongeveer 1 minuut.
Op zich kan de afvoer rechtstreeks naar buiten, maar dat is niet aan te radenDit omwille van de kans op tegenwind, waardoor de kachel niet goed zal branden. 

Een pelletkachel brandt beter als de rookgas-afvoer minimaal 150 cm verticaal aangelegd wordt. Aan te raden is dat de afvoer ca. 2 meter omhoog gaat in de kamer en daarna naar buiten door de muur met dubbelwandige buizen2 meter omhoog, gemeten vanaf de vloer, dan is er minder kans op teveel tegenwindWanneer er teveel tegendruk is, kan de pelletkachel in alarm gaan of niet goed brandenDoor de muur MOET verplicht een dubbelwandige muurdoorvoer geplaatst worden.
Aan de buitenkant van de muur dient een windkap geplaatst te worden, dit is ook een bescherming tegen vogelnesten en andere kansen op verstopping.

 

Wettelijk eisen voor een geveluitmonding:

 • De uitgang is op een blinde muur (geen ventilatieopeningen of ramen).
 • De afstand tot buren (erfgrens) is één meter en tenminste twee meter bij een loodrechte uitgang. 
 • Er mag geen enkele overlast naar buren zijn. Er is een minimale afstand van 50 cm tot gevel, balkon of overstek. 
 • De uitgang moet bestand zijn tegen sterke tegenwind, zodat rookgassen naar buiten kunnen. Een installateur moet dit berekenen. 
 • Het rookkanaal door de muur moet dubbelzijdig zijn.


Sommige merken verplichten dat de afvoer boven het dak of dakgoot moet uitkomen, bij onze meeste modellen is dit niet nodig. Duurdere merken hebben vaak een natuurlijke trek nodig om goed te branden.
Wanneer de afvoer buiten nog een aantal meter omhoog moet, gebruik je best dubbelwandig buismateriaal voor een betere trek en schone verbranding.
Tot een hoogte van 5m kan een ø80mm gebruikt worden.Als de rookgas-afvoer langer is dan 5m sluit hem dan aan met ø100mm.Een dubbelwandige afvoer hoeft bij onze modellen niet boven het dak uit te komen voor de trek of schone verbranding.

 

ROOK AFVOER BINNEN

Achteraan de pelletkachel dien je ALTIJD te  beginnen met een T-stuk, dit is voor opvang van as en mogelijke condens.
Het beste is een afvoer in inox of met emaille, dit kan niet afbladeren en blijft goed qua kleur. Gespoten of gemoffelde afvoer gaat na verloop van tijd verkleuren en/of afbladeren, geëmailleerd niet. Ook deze aansluitstukken kunt u bij ons bekijken en bestellen. Wij hebben ook inox buismateriaal beschikbaar, maar gezien zwart emaille het populairst is, staat dit beschikbaar opnde site. Ook qua prijs is dit voordeliger.

 

✅ BESTAANDE SCHOORSTEEN

Een pelletkachel kan op een bestaande schoorsteen aangesloten worden, deze mag geen grotere diameter hebben dan ø150mm. Wanneer de doorsnee van het rookkanaal of de schouw te groot is, kunnen de rookgassen te snel afkoelen. Daardoor ontstaat er een tegendruk waardoor de kachel niet goed of niet brandt, of kan er teveel trek ontstaan waardoor de afvoer de warmte uit de kachel trekt en deze zijn hoge rendement verliest.
Er kan een speciale RVS flexibele buis door de schoorsteen getrokken worden van ø80mm. Bij een schoorsteen langer dan 5m, ben je best met een flexibele buis van ø100mm. Deze onderdelen kan je bij ons verkrijgen. Let op dat u zeker met de juiste materialen aan de slag gaat, zodat uw installatie altijd volledig conform is. Zo moet bijv. de RVS flexibele buis "dubbelwandig" zijn - dit betekent, glad van binnen, buitenkant geribbeld.

 

PELLETKACHEL AFVOER DUBBELWANDIG BUITEN

Het rookkanaal dat door de muur geplaatst wordt, dient dubbelwandig te zijn. Begin buiten met een T-stuk en dan omhoog. Bovenop het eindstuk kan een conische eindstuk, regenkap of trekkap gemonteerd worden. Bij een eindstuk conisch, kan het inregenen, dit kan een voordeel zijn omdat dan de afvoer schoon regent. Een regenkap is tegen veel inregenen, een trekkap zorgt voor meer trek. Bij rieten daken zal er een vonkenvanger geplaatst moeten worden.

 

ROOKKANAAL DUBBELWANDIG BINNEN

Wanneer er binnen door een plafond of wand gegaan moet worden, moet daarna compleet dubbelwandige rookkanalen gebruikt worden. Om de afvoer voor de verzekering goed te installeren is dit verplicht. In de ruimte waar de pelletkachel staat, kan en mag enkelwandige rookgas afvoer gebruikt worden. Vanaf het plafond of muur zal er dubbelwandige afvoer gebruikt moeten worden om naar het dak te gaan. Dakdoorvoeren zijn te verkrijgen in verschillende graden, afhankelijk van de schuinte van het dak.

 

PELLETKACHEL AFVOER HORIZONTAAL

De afvoer mag horizontaal afvoeren, houdt het horizontale gedeelte altijd zo kort mogelijk. In het "platte" gedeelte zullen asresten gaan ophopen en veroorzaakt een slechte verbranding van uw pelletkachel. Veel fabrikanten schrijven dat een horizontale afvoer mag, tot een lengte van MAXIMAAL 150 cmWij hebben hier slechte ervaringen mee. Monteer waar mogelijk de afvoer verticaal, wanneer het niet anders kan, dan kan zonder problemen een 45º afvoer gebruikt worden. Om een pelletkachel goed te laten functioneren is een goed functionerende afvoer cruciaal.