De ware impact van hard water thuis - waar zitten de verborgen kosten?

Gepubliceerd op 11 juli 2023 om 12:29

Hard water is een veelvoorkomend probleem in huishoudens over de hele wereld. Hoewel het op het eerste gezicht misschien geen groot probleem lijkt, kan de ware impact van hard water leiden tot verschillende verborgen kosten. In dit artikel zullen we de negatieve effecten van hard water bespreken en ontdekken waar deze verborgen kosten zich schuilhouden.

  1. Schadelijke gevolgen voor huishoudelijke apparaten: Hard water bevat een hoog gehalte aan mineralen, zoals calcium en magnesium, die zich kunnen afzetten in huishoudelijke apparaten zoals waterkokers, koffiezetapparaten, wasmachines en vaatwassers. Deze afzettingen, ook wel kalkaanslag genoemd, verminderen de efficiëntie van de apparaten en verkorten hun levensduur. Het regelmatig vervangen of repareren van deze apparaten kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen.

  2. Verstopte leidingen en lekkages: Kalkaanslag kan zich ook ophopen in de leidingen van je huis. Na verloop van tijd kunnen deze afzettingen de waterstroom beperken en leiden tot verstopte leidingen. Bovendien kunnen de minerale afzettingen de leidingen beschadigen, wat kan leiden tot lekkages en verdere reparatiekosten.

  3. Verhoogd energieverbruik: Wanneer hard water wordt verwarmd, vormt zich een isolerende laag van kalkaanslag op warmte-elementen, zoals in boilers en geisers. Deze kalklaag vermindert de warmteoverdracht en dwingt de apparaten harder te werken om dezelfde gewenste temperatuur te bereiken. Hierdoor stijgt het energieverbruik en worden de energiekosten hoger dan nodig is.

  4. Huid- en haarproblemen: Hard water kan ook negatieve gevolgen hebben voor je persoonlijke verzorging. De mineralen in het water kunnen de natuurlijke oliën van je huid en haar strippen, waardoor ze droog, jeukerig en broos worden. Het kan ook leiden tot huidaandoeningen zoals eczeem en irritatie van de hoofdhuid. Het gebruik van extra verzorgingsproducten en medicinale behandelingen kan een aanzienlijke financiële last met zich meebrengen.

  5. Extra schoonmaakkosten: Hard water laat vaak zichtbare vlekken en strepen achter op glazen, kranen, tegels en andere oppervlakken. Het schoonmaken van deze vlekken kan tijdrovend zijn en vereist het gebruik van speciale reinigingsmiddelen of ontkalkingsmiddelen. Deze extra kosten voor schoonmaakproducten en -materialen kunnen op de lange termijn aanzienlijk oplopen.

De ware impact van hard water thuis gaat verder dan alleen de zichtbare kalkaanslag. Het kan leiden tot kosten voor het vervangen van huishoudelijke apparaten, verstopte leidingen, verhoogd energieverbruik, huid- en haarproblemen, en extra schoonmaakkosten.

Het investeren in een waterontharder kan een effectieve oplossing zijn om deze verborgen kosten te verminderen en de kwaliteit van het water in je huis te verbeteren.

De impact op je kledij en textiel is ook niet min...

Uit de bevindingen van Aqua Belgica haalden we de impact van een hard water op je geliefde kleren:

  1. Vezelafbraak: Hard water kan ervoor zorgen dat vezels sneller slijten en afbreken. De mineralen in hard water kunnen zich ophopen in de stof, waardoor de vezels verzwakken en breken. Door water te verzachten, wordt de opbouw van mineralen verminderd en kunnen de vezels hun oorspronkelijke sterkte behouden.

  2. Kleurvervaging: Hard water kan ervoor zorgen dat kleuren in kleding sneller vervagen. De mineralen in hard water kunnen reageren met kleurstoffen in de stof en ze afbreken. Door water te verzachten, worden deze reacties verminderd, waardoor de kleuren van kleding langer levendig blijven.

  3. Verhoogde kalkaanslag: Hard water kan kalkaanslag achterlaten op kleding en textiel, vooral bij het wassen in hard water en het laten opdrogen. Kalkaanslag kan de vezels verharden en de stof ruw maken. Door water te verzachten, wordt de vorming van kalkaanslag verminderd en blijft de stof zachter en comfortabeler aanvoelen.

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van waterontharders op de levensduur van kleding en textiel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oorspronkelijke kwaliteit van de stoffen en de gebruikte wasmethoden. Echter, het verminderen van de schadelijke effecten van hard water op vezels en kleuren kan over het algemeen leiden tot een langer behoud van kleding en textiel.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en studies die de relatie tussen waterhardheid en de levensduur van kleding en textiel hebben onderzocht.

Ben je trouwens benieuwd wat de originele kosten en bevinding zijn die aan de basis liggen van berekening van de besparing van 650 euro op jaarbasis?

We zochten het uit voor je in de originele WQRF (Water Quality Research Foundation) studie uit 2009.

1. Douche: Douchekoppen op hard water verloren 75% van de waterstroom binnen minder dan 18 maanden onder gesimuleerde normale omstandigheden. Dit komt door de ophoping van kalkaanslag. Kraanuitlopen op hard water konden de gespecificeerde waterstroom van 4,7 liter per minuut niet handhaven vanwege de verzameling van kalkaanslag op de zeven.

2. Gasgestookte opslagtankboilers: Elke 5 korrels per liter hardheid veroorzaakt een efficiëntieverlies van 4% en een toename van 4% in energiekosten bij gasgestookte opslagtankboilers bij het gebruik van 189 liter warm water per dag.

3. Doorstroomboilers: De economische besparingen van verzacht water in combinatie met doorstroomboilers kunnen leiden tot het terugverdienen van de kosten van een waterontharder en bedrijfsbenodigdheden in een periode zo kort als een jaar. Verzacht water bespaart 40% aan kosten in vergelijking met werken met 380 mg calciumcarbonaat per liter waterhardheid en bespaart 57% in vergelijking met werken met 570 mg calciumcarbonaat per liter hard water.

4. Elektrische boilers: Er kan tot 13,6 kilogram kalksteenachtige schaalafzettingen in elektrische boilers ontstaan. Elke 5 korrels per liter waterhardheid veroorzaakte elk jaar 0,18 kilogram schaalafzettingen in elektrische opslagtankboilers.

5. Koolstofvoetafdruk: De ecologische voetafdruk neemt met 18% toe voor gasgestookte opslagtankboilers bij gebruik van 166 mg calciumcarbonaat per liter hard water gedurende 15 jaar in vergelijking met dezelfde werking op verzacht water. Voor doorstroomboilers op aardgas neemt dezelfde koolstofvoetafdruk met 4% toe bij gebruik van 166 mg calciumcarbonaat per liter hard water in vergelijking met 0 mg calciumcarbonaat per liter verzacht water gedurende 15 jaar.

6. Detergentbesparingen - Wassen van kledij: Verwijdering van vlekken verbetert aanzienlijk wanneer de hardheid van het water wordt verminderd, zelfs wanneer de dosering en temperatuur ook worden verlaagd. Afhankelijk van de vlek was de hardheidsvermindering tot 100 keer effectiever bij vlekverwijdering dan het verhogen van de temperatuur of de dosering van het wasmiddel. Het verzachten van water maakt het mogelijk om minder wasmiddel te gebruiken en energie te besparen door lagere watertemperaturen te handhaven terwijl de prestaties worden behouden of verbeterd.

7. Detergentbesparingen - Vaatwasser: Er werd tot 70% aan detergentbesparingen waargenomen bij het gebruik van verzacht water in de vaatwasser in vergelijking met hard water. Hardheidsvermindering bleek tot 12 keer effectiever te zijn bij het verwijderen van vlekken dan het verhogen van de dosering van het vaatwasmiddel. Hardheidsvermindering was ~6 keer effectiever bij het verminderen van vlekken en twee keer effectiever bij het verminderen van aanslag in vergelijking met het verhogen van het gebruik van het vaatwasmiddel.

Het is duidelijk geworden dat de impact van hard water thuis verder gaat dan alleen de zichtbare kalkaanslag. De verborgen kosten kunnen aanzienlijk zijn en invloed hebben op verschillende aspecten van ons dagelijks leven. Van schadelijke gevolgen voor huishoudelijke apparaten en verstopte leidingen tot verhoogd energieverbruik, huid- en haarproblemen en extra schoonmaakkosten, de negatieve effecten van hard water kunnen op de lange termijn financiële en praktische nadelen met zich meebrengen.

Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar om deze verborgen kosten te verminderen. Het investeren in een waterontharder is een effectieve manier om de mineralen in hard water te verwijderen en de waterkwaliteit in je huis te verbeteren. Door het verminderen van kalkaanslag in huishoudelijke apparaten, het behoud van de efficiëntie van leidingen, het verminderen van energieverbruik, het beschermen van je huid en haar, en het minimaliseren van extra schoonmaakkosten, kan een waterontharder een waardevolle investering zijn op de lange termijn.

Bovendien is bewustwording van de impact van hard water een belangrijke stap om verstandige keuzes te maken en mogelijke kosten in de toekomst te voorkomen. Het regelmatig controleren en onderhouden van je waterleidingen en apparaten, het gebruik van geschikte reinigingsproducten en het nemen van voorzorgsmaatregelen voor persoonlijke verzorging kunnen allemaal helpen om de impact van hard water te verminderen. Voorbeelden van deze laatsen zijn het gebruik van speciale shampoo of conditioners voor gebruik met hard water, het vermijden van te lang douchen met heet water en het hydrateren van je huid met moisturizers.

 

Kortom, het begrijpen van de ware impact van hard water en het nemen van preventieve maatregelen kan niet alleen de verborgen kosten verminderen, maar ook bijdragen aan een comfortabeler, duurzamer en gezonder (t)huis.

 

Wil je graag weten wat je vandaag nog kan doen? Neem gerust contact op met ons.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.