Hoeveel kost een waterontharder nu écht? Analyse van alle kosten en opbrengsten

Gepubliceerd op 3 juli 2023 om 22:02

Kostenbesparing en energie-efficiëntie met waterontharders

Waterontharders zijn een effectieve oplossing om hard water te behandelen en de negatieve gevolgen ervan te verminderen. Naast het verbeteren van de waterkwaliteit bieden waterontharders ook voordelen op het gebied van kostenbesparing en energie-efficiëntie. In dit artikel zullen we in detail de kosten van waterontharders onderzoeken, inclusief aanschaf, plaatsing, onderhoud en gebruik, en laten zien hoe deze verbonden zijn met energiebesparende maatregelen.

Wat zijn waterontharders?

Waterontharders zijn apparaten die worden gebruikt om de mineralen die water hard maken, zoals calcium en magnesium, te verwijderen of te neutraliseren. Hard water kan leiden tot problemen zoals kalkaanslag op sanitair, verminderde efficiëntie van huishoudelijke apparaten en een verhoogd gebruik van zeep en schoonmaakmiddelen. Waterontharders werken door middel van een proces genaamd ionenuitwisseling, waarbij de harde mineralen worden vervangen door natriumionen.

Kosten van waterontharders

Bij het overwegen van een waterontharder is het belangrijk om rekening te houden met de kosten. De totale kosten van een waterontharder omvatten de aanschafprijs van het apparaat, de installatiekosten en de onderhoudskosten op de lange termijn.

Hier zijn de effectieve componenten van de prijs:

 1. Aanschafprijs: De prijs van een waterontharder varieert afhankelijk van het type, de capaciteit en het merk. Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt, zoals magnetische waterontharders, elektronische waterontharders en traditionele harsgebaseerde waterontharders. De prijzen kunnen variëren van enkele honderden euro's tot enkele duizenden euro's. Magnetische en elektronische waterontharders hebben meestal lagere aanschafprijzen, terwijl harsgebaseerde waterontharders duurder kunnen zijn vanwege hun geavanceerde technologie en hogere capaciteit.

 2. Installatiekosten: Voor een juiste installatie van een waterontharder kan professionele hulp nodig zijn. Installatiekosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de locatie van de waterontharder. Gemiddeld kunnen de installatiekosten variëren van €100 tot €500, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

 3. Onderhoudskosten: Waterontharders vereisen periodiek onderhoud om optimaal te blijven functioneren. Dit omvat het vervangen van zout en het reinigen van het apparaat. De onderhoudskosten kunnen variëren afhankelijk van het type waterontharder en de frequentie van het onderhoud. Gemiddeld kunnen de onderhoudskosten variëren van €50 tot €200 per jaar.

Het is belangrijk op te merken dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de leverancier, het model en eventuele bijkomende functies. Het is raadzaam om verschillende opties te vergelijken en offertes aan te vragen voordat u een waterontharder aanschaft.

Kostenbesparingen door waterontharders

Hoewel waterontharders een initiële investering vergen, kunnen ze op de lange termijn aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Een interessant aspect van waterontharders is de potentiële besparing op energiekosten.
Volgens een recente studie kan het gebruik van een waterontharder resulteren in een besparing tot wel €650 per jaar.

Deze besparing kan worden toegeschreven aan de energie-efficiëntie die gepaard gaat met het gebruik van zacht water.
Waterontharders verminderen kalkaanslag op warmte-genererende apparaten, zoals boilers en warmtewisselaars, waardoor de efficiëntie van deze apparaten verbetert. Hierdoor kan er minder energie worden verbruikt voor het verwarmen van water, wat resulteert in lagere energiekosten.

De business case voor een waterontharder

Laten we twee scenario's bekijken, deze van een klein gezin (tot 3 gezinsleden) en deze van een groot gezin (6 gezinsleden).
We zetten de investeringskosten, installatiekosten, onderhoudskosten, besparingen na het eerste jaar, de terugverdientijd en de winst na de terugverdientijd netjes voor je op een rijtje:

Business case Scenario 1 - Klein gezin Scenario 2 - Groot gezin
Investering €1.500 voor een waterontharder €2.500 voor een waterontharder
Installatiekosten €200 €300
Onderhoudskosten Na het eerste jaar €100 per jaar Na het eerste jaar €120 per jaar
Besparingen Vanaf het eerste jaar €650. Elk jaar opnieuw Vanaf het eerste jaar €650. Elk jaar opnieuw
Terugverdientijd 2 jaar en 7 maanden 3 jaar en 2 maanden
Winst na terugverdientijd Vanaf het derde jaar is alles winst Vanaf het vierde jaar is alles winst

Energiebesparende maatregelen in combinatie met waterontharders

Bespaar aan energie, nutskosten en ga voor duurzaam met de volgende tips:

 1. Gebruik van energiezuinige apparaten: Door het combineren van waterontharders met energiezuinige apparaten, zoals wasmachines, vaatwassers en boilers, kunt u uw energieverbruik aanzienlijk verminderen. Waterontharders voorkomen de vorming van kalkaanslag in deze apparaten, waardoor ze efficiënter werken en minder energie verbruiken. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verminderde impact op het milieu.

 2. Minder waterverbruik: Waterontharders kunnen ook helpen bij het verminderen van uw waterverbruik. Doordat ze de vorming van kalkaanslag voorkomen, kunnen leidingen, kranen en douchekoppen vrij blijven van verstoppingen. Hierdoor stroomt het water efficiënter en vermindert het totale waterverbruik. Minder waterverbruik betekent niet alleen lagere waterrekeningen, maar ook een vermindering van de energie die nodig is voor de productie en distributie van water.

 3. Minder gebruik van schoonmaakmiddelen: Waterontharders verminderen de hoeveelheid kalkaanslag op oppervlakken zoals kranen, wastafels en douchewanden. Hierdoor is er minder behoefte aan agressieve schoonmaakmiddelen om kalkaanslag te verwijderen. Door het verminderen van het gebruik van chemische reinigingsmiddelen draagt u bij aan een duurzamere leefomgeving en bespaart u op de kosten van deze producten.

Conclusie:

Waterontharders bieden niet alleen voordelen op het gebied van kalkaanslagpreventie en waterkwaliteit, maar ze kunnen ook een significante rol spelen in energiebesparing en kostenbesparing. Door het verminderen van kalkaanslag in apparaten en leidingen, zorgen waterontharders voor een efficiënter energieverbruik van deze apparaten, wat resulteert in lagere energiekosten. Bovendien dragen waterontharders bij aan het verminderen van waterverbruik en het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, wat gunstig is voor het milieu en uw portemonnee.

Als duurzame investering kunnen waterontharders u helpen om op de lange termijn kosten te besparen en uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Overweeg daarom om de mogelijkheden van waterontharders te verkennen en professioneel advies in te winnen bij gespecialiseerde installateurs om de juiste keuze te maken voor uw specifieke situatie.

Nieuwsgierig naar wat exact die 650 euro aan besparingen op jaarbasis zijn?

We zochten het uit voor je in de Aqua Belgica analyse.

Zeepproducten en detergenten:

 • Gemiddeld gezin besteedt jaarlijks €420 aan zeepproducten, waarvan €186 aan reinigings- en onderhoudsproducten en €234 aan lichaamsverzorgingsproducten.
 • Door het gebruik van een waterontharder kan het totale verbruik van detergenten met 50% worden verminderd, wat een besparing oplevert van €210.
 • Doordat onthard water geen kalk bevat, is er ook geen behoefte aan wasverzachters, antikalkmiddelen en dergelijke, wat verdere kostenbesparingen met zich meebrengt.

Energieverbruik:

 • Gemiddeld gezin besteedt jaarlijks €419 aan warm water.
 • Het gebruik van een waterontharder voorkomt kalkafzetting in warmwaterapparaten, waardoor een besparing van 15% (€63) op het energieverbruik kan worden bereikt.
 • Waterontharders behouden de efficiëntie van waterverwarmingstoestellen, wat een langere levensduur en energiebesparingen oplevert.

Vervanging van toestellen:

 • Douchekoppen en kranen blijven goed functioneren bij het gebruik van onthard water, terwijl die met hard water na verloop van tijd verstopt raken.
 • Gezinnen besteden jaarlijks gemiddeld €200 aan het onderhoud en vervangen van kranen, leidingen en warmwatertoestellen.
 • Door het gebruik van onthard water is er geen onderhoud meer nodig en zullen warmwatertoestellen minder snel vervangen hoeven te worden, wat een jaarlijkse besparing oplevert van €200.

Kleding:

 • Kleding en huishoudlinnen hebben een langere levensduur wanneer gewassen met onthard water, omdat kalkaanslag in de vezels wordt voorkomen.
 • Gemiddeld gezin besteedt jaarlijks €1.182 aan kleding en huishoudlinnen.
 • Door het gebruik van onthard water kan een besparing van 15% (€177) op kledingkosten worden gerealiseerd door vroegtijdige slijtage te voorkomen.

 

Totale besparing:

 • Door alle bovenstaande besparingen op te tellen, kan een gezin jaarlijks tot €650 besparen door het gebruik van een waterontharder.
 • Deze besparingen resulteren in een schonere omgeving door het verminderen van energieverbruik, het gebruik van detergenten en het onderhoud van apparaten.
 • Daarnaast hebben toestellen die werken op onthard water een langere levensduur, waardoor de vervangingskosten worden verminderd.

 

De bedragen zijn gebaseerd op schattingen en kunnen variëren afhankelijk van het specifieke huishouden en de lokale omstandigheden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.